A mesterséges intelligencia és a robotika fejlődésével egyre nagyobb teret kap az automatizáció, melynek során a kétkezi munkát robotra és szoftverre cserélik. Hogy mennyire valós félelem, hogy egy robot miatt leszel munkanélküli? Nos… 900 ezer állást szüntethet meg vagy alakíthat át a robotika elterjedése 15 éven belül, legalábbis ezt jósolja a PwC Magyarország tanulmánya az új ipari forradalom kapcsán.

Ez már nem sci-fi

Nézzük a számokat! A kutatók szerint a ma létező munkakörök 47%-a robotizálható, ez a hazai munkavállalók 12%-át érinti. Az átállás egyelőre főleg az autóiparban és az irodai szektorban dolgozókat veszélyezteti. Az elemzések szerint 2025-ig 45 ezer irodai munkahelyen veszik át robotok a munka nagy részét. 2030-ra viszont már a kereskedelembe és a raktározásba is berobbannak, így már összesen 234 600 munkahelyet érinthet a megjelenésük. 2030 után pedig rájuk cserélik le a gyártósorokat és az építőipari munkásokat is.

The Wave Dancing GIF - Find & Share on GIPHY

Akkor most essünk pánikba? Semmiképpen! Mielőtt fejvesztve programozóvá vagy manökenné képeznéd át magad, először inkább vegyük sorra, melyik munkaköröket érintheti leggyorsabban az elrobotosodás:

  • A legveszélyeztetettebbek a közlekedésben dolgozók: a koppenhágai metró például már önmagát vezeti, de ez csak a jéghegy csúcsa, hamarosan világszerte megszokottak
    lesznek az „önjáró” közlekedési eszközök.
  • A listán második vagy, ha gyárban dolgozol. A futószalagok mellett már elterjedt gyakorlatnak számít bizonyos munkafeladatok gépi megoldása, de a folyamatos fejlődésnek köszönhetően az automatizáció egyre szélesebb körű lesz majd.
  • Érintett terület még az orvostudomány, ahol szintén már évekkel ezelőtt megjelentek a robotok, gondoljunk csak a szemműtétekre. De az operációknál használt robotkarok mellett a különböző orvosi programok is egyre kedveltebbek, ráadásul sok esetben pontosabb diagnózist adnak, mint egy hús-vér doki.
  • Aggódhatnak a könyvelők is, hiszen a különböző könyvelőprogramok pontosabb, ráadásul jóval gyorsabb munkára képesek.
  • A pultosokat és a pincéreket is felválthatja egy robot, ilyen kávéházi „leültető” robotra már hazai példa is akad.

Jelenlegi helyzet

Az biztos, hogy egy ügyes, dolgos kéz jelenleg sokat – sőt egyre többet ér. Ma még a termelő cégek felszippantanak minden szakembert – például a lakatos szakmában akár 500.000 Ft-os fizetés, cafeteria, utazás támogatás is elérhető a hazai cégeknél. A jelenlegi tendencia ez.

De érdemes figyelni a jövőre is és úgymond szárazon tartani a puskaport…

Nem tűnik el a gyári munka sem

Bár ezek a hírek riasztónak tűnnek, a robotok nem csak pusztítást hoznak a világba, sőt, segítségükkel fejlettebb technológiák, hatékonyabb termelés érkezik majd az életünkbe. Ráadásul ők sem képesek mindenre, úgyhogy vadonatúj szakmák is kialakulnak majd – nagy valószínűség szerint.

Tried Soccer GIF - Find & Share on GIPHY

A gyárakban dolgozók például új feladatokat kaphatnak a robotok megjelenésével: végezhetik a gépek karbantartását, de akár szintet is léphetnek, megfelelő képzések segítségével és elhelyezkedhetnek akár jól fizető, magasabb szakértelmet igénylő műszaki állásokba.

Forrás: PwC szakszervezetek.hu Qubit BBC Giphy Unsplash

Krisz