A munkavédelmi ruházat a fizikai munkát végzők legjobb társa a bajban: egy-egy minőségi kabát vagy cipő nap mint nap rengeteg balesetet hárít el. Ráadásul a legtöbb gyárban szigorú munkavédelmi, tűzvédelmi szabályoknak kell megfelelni a munkavégzés alatt.

Különösen igaz ez az építőipar, autóipar területén, ahol akár életmentő is lehet egy-egy megfelelő munkavédelmi lábbeli. De hogyan válasszunk a piacon fellelhető rengeteg opció közül? Most következő írásunkban a legfontosabb szempontokat szedtük össze

A munkavédelmi cipők szerepe, hogy megvédje a lábat a ráeső szerszámok, vegyi anyagok ellen. Cipővásárlás előtt mindenképp tájékozódnunk kell munkahelyünk munkavédelmi szakértőjétől a követelményekről, hogy biztosan a megfelelő cipővel térjünk majd haza.

A védelmi funkció betöltése mellett elsősorban kényelmesnek kell lennie, hiszen hiába készült bakancsunk a létező legstrapabíróbb anyagból, ha fél órát sem bírunk ki benne.

1. A jó cipő minden oldalról véd

A megfelelően kialakított munkavédelmi lábbeli szinte hőálló: hideg és meleg ellen is megfelel. A cipő vagy bakancs felső része védi viselőjének lábát az ütésektől, éles tárgyaktól, és a nedvességtől, míg a talpa az átszúródás ellen felel. A legjobb, ha a talp rész is víz és nedvességálló, valamit hasznos, ha elektromosság ellen is szigetel.

2. Nem érdemes spórolni rajta

Védőcipő vásárlásnál érdemes kitűzni magunknak egy összeget, és az adott árkategóriában a legjobb ár-érték arányút választani. Ha az első felpróbált darab jónak tűnik, akkor is próbál fel még egyet-kettőt, lehet, hogy találsz egy sokkal jobbat! Mivel nem egy „sima” utcai
cipőről van szó, nem érdemes a spórolás miatt egy kevésbé kényelmes, vagy kevésbé erős anyagú cipőt választani. Ez a döntés nem a kompromisszumokról szól, hanem a biztonságodról!

3. Az ideális méret

Kiindulópontnak persze jó az aktuális lábméreted, de próba nélkül soha ne vásárolj cipőt vagy bakancsot! A cipőben annyi hely mindig legyen, hogy a lábujjaid mozgathasd. A méretek gyártónként, de akár típusonként is különbözőek lehetnek. Ha valami miatt mégis online kell
megrendelned a cipőt, a legjobb megoldás, ha leméred mindkét lábfejed hosszát és ennek megfelelően választod ki az új cipő méretét. A mérést lehetőleg állva végezd, este, egy megszokott zoknidban, munka közben, után általában megdagad a láb.

4. A megfelelő alapanyag

Rengeteg féle alapanyag létezik, és egyre több az innováció is, ezért már nem feltétlenül kell ragaszkodni a jól bevált, bőrből készült megoldásokhoz. Hatékonyabb technikák is léteznek már, például a szintetikus szálakkal kevert modellek, ilyen a mikroszálas bőr keverék, amelynehezebben törik és kevésbé igényes a hagyományos bőrnél. Ha erős igénybevételnek van kitéve a cipő vagy bakancs, érdemes megfontolni egy gumis orrborítást vagy műanyag megerősítést.

5. A talpszerkezet

A cipő talpának mintázatán kívül fontos figyelmet fordítani a talpszerkezet anyagára is: ebből derül ki ellenállóképessége, hajlékonysága. A munkavédelmi cipőkre vonatkozó ISO szabványok szerint 3 csúszásmentes talptípus létezik: SRA – csúszásvédett a
kerámia kövezetes padlókon, SRB – csúszásvédett a glicerines acélpadlókon, SRC – csúszásvédett a kerámia kövezetes padlókon és a glicerines acélpadlókon. A minőségi munkavédelmi cipők legtöbbje már SRC besorolással rendelkezik.

+1 Kényelem

Mivel a választott cipőben 8-10 órát is eltöltesz majd naponta, nem lehet eléggé hangsúlyozni a kényelmi faktor jelentőségét. Fontos a megfelelő talpvastagság, hiszen csak egy elég vastag cipő fogja megfelelően alátámasztani a lábad, segítve a tartásodat. De ez még nem minden! A
cipő csak akkor lesz hosszútávon is kényelmes, ha úgy illeszkedik a lábfejedhez, mintha egyenesen arra öntötték volna. Nem érdemes aktuális trend alapján választani, vagy a „picit lötyögős” vagy „kicsit szorít, de majd vékony zoknival hordom” kijelentésekkel kísérletezgetni, hacsak nem akarod megkeseríteni a saját életedet.

Fanni