Polgárpukkasztás vagy a jövő irányzata?

Kitartás, türelem, kézügyesség, higgadtság – ezek a legfontosabb tulajdonságok egy jó hegesztő számára. Egyikre sem mondhatjuk, hogy kizárólag a férfiakra lenne jellemző. A statisztikák alapján a hegesztés mégis kimondottan férfiszakma: a nők száma ezen a területen itthon elenyésző. De vajon törvényszerű ez a tendencia?

Külföldön, főleg tőlünk nyugatra például Franciaországban a nők nagy arányban dolgoznak az itthon „fiús szakmaként” elkönyvelt helyeken is: autószerelőként, szobafestőként vagy akár a fémiparban. Magyarországon ez annyira ritka jelenség, hogy a közvélekedés általában rögtön furcsának is találja. Pedig a fémiparnak is vannak területei, ahol nagy szükség lehet egy precíz női kézre. Ilyen például a wolframelektródás (AWI) hegesztés, ahol kifejezetten előny lehet, ha valaki nő: a folyamatban nincs zavaró füstölés, fröcsögés, ráadásul a hegesztőpisztoly is könnyebb és sokkal nagyobb precizitást igényel. 

Tévedés, hogy nőként nem lehet elhelyezkedni

A folyamatos munkaerőhiánynak köszönhetően egyáltalán nem reális az a félelem, hogy nőként nem lehet hegesztőként elhelyezkedni. Az viszont biztos, hogy a gyengébb nem képviseletében – főleg az elején – sokkal keményebben kell hajtani. Ahhoz, hogy egy nő érvényesülhessen egy férfiak uralta területen, 100% fölött kell teljesítenie. Amikor először meglátják, hogy nő az illető, a legtöbben talán megbotránkoznak majd, néhányan tizteletlenül viselkednek majd – de ha jól végzi a munkáját, a megrökönyödés lassan átadja a helyét a tiszteletnek. 

Szandra története. Példát mutat.

Japánban már felismerték a lehetőséget

Japánban évek óta kemény propaganda folyik a nők építőiparba csábításáért. Ennek eszközei ugyan vitatottak: pink szívecskés, női hegesztős mangákkal, színes, virágos mobilvécékkel, feltűnő szemüvegekkel, virágcsokrokkal próbálja megnyerni az építőiparnak a japán kormány a nőket. Ez azonban sok helyen feszültséget szül, hiszen az alapvetően patriarchális beállítottságú országban nehezen fogadják el a női munkavállalókat, a rosszul értelmezett „elnőiesítés” pedig sokszor csak tovább szítja a feszültséget.

A női munkavállalók ugyanis arról számolnak be, amúgy is nehezen fogadják be őket férfi munkatársaik, és helyzetüket csak nehezítik ezek a furcsa marketingötletek a szívecskével díszített hegesztőszemüvegről és arról, hogy munkájukat végül virágcsokrokkal köszönik meg a férfi vállalatvezetők. Helyette inkább a férfi-női sztereotípiák eloszlatását és a versenyképes juttatásokat és szakmai elismerést tartják a legnagyobb motivációnak.

A japán példa nyomán napjainkra egyre több európai ország, köztük Magyarország kezdi felismerni a női sokoldalúságban rejlő lehetőséget, így, ha sikerül megtartani a tendenciát, hazánkban is egyre többször látunk majd női vasutast, lakatost, szobafestőt vagy éppen hegesztőt.

Forrás: nbcnews.com origo.hu advanced.edu pbkik.hu

Fanni