A fémiparban mindig résen kell lenni

A lakatos szakma eredete egészen a vaskorszakra nyúlik vissza. Ma már a legtöbb lakatos ugyan az építőiparban dolgozik és kihívások és néha extrém körülmények között. Lássuk, melyek is ezek!

Kezdetben a nyilak hegye, majd a harci eszközök: kardok páncélok, később az edényeket készítették fémből. Így indult a hűvös anyag megmunkálása, hogy egy nagy múltú szakmává nőjje ki magát.

Ahogyan az igények, úgy ez a valóban ősi hivatás is folyamatos változott és kialakult a szakma mai, széles kört felölelő feladatköre. Napjainkra ez az építőiparban kap leginkább hangsúlyt: a lakatosok vasból, acélból és egyéb fémes anyagokból készült lemezeket, csöveket, tartószerkezeteket munkálnak meg, majd elvégzik a fémvázak, felállítását és készre szerelését.

Sok a veszélyforrás

A statisztikai adatok alapján 2014; 2015; és 2016. évben a feldolgozóipar Magyarországon 1000 munkavállalóra számítva a harmadik legtöbb balesetet jegyezte, ezen belül is a „legveszélyesebb” terület a fémipar lett.

Noha a lakatos hivatásnak rengeteg a szépsége, az árnyoldala sem elhanyagolható. Ezzel a hivatással sok rizikó jár együtt: a forró fémolvadék, a nagy súlyú szerkezetek, amiken dolgoznak balesetet okozhatnak. A munka során időnként a szakemberek tüdőt roncsoló anyagokkal is kapcsolatba kerülnek és az extrém hőhatások mellett – ha nem vigyáz az ember – még az áram is okozhat némi problémát.

Emellett vágások, törések is előfordulhatnak, ráadásul az épületszerkezeteken, a magasban is kell dolgozni. Egyszóval a fémipar korántsem veszélymentes terület! 

Ezért a jó szakember a balesetveszély figyelembevételével, maximális biztonsággal kezeli a munkájához elengedhetetlen szerszámokat, használja a védőeszközöket és vigyáz magára hogy csak tud.

Kell a fizikai erőnlét, de precíznek is kell lenni

A lakatos szakma sokszor kemény fizikai munkával jár együtt: gyakran nagy súlyokat kell emelgetni vagy cipelni, sok a megterhelő kihívás. Viszont a munkafolyamatnak vannak fázisai, amikor pedig épp, hogy az aprólékos, kifinomult, precíz munkavégzés a hangsúlyos.

A szakma a kemény fizikai munka mellett szellemi igénybevétellel is jár, hiszen a kiváló műszaki rajzolvasás követelmény.

Elvárás a sokoldalúság

Összegezve az eddigieket, a fémiparban dolgozó szerkezetlakatos sokoldalú szakember: egyszerre kell határozottnak, képzettnek, talpraesettnek, összeszedettnek és aprólékosnak lennie, hogy sikeresen megküzdjön a mindennapi kihívásokkal és kockázatokkal.

Forrás: Unsplash nemesacel.com labourhirewa.net.au youtube.com szakmavilag.hu

Krisz