A lakatos szakma izgalmas, ám sok nehézséggel járó fizikai munka, amelyet változó munkakörnyezetben, gyakran a szabadban végeznek. Eredete szorosan összekapcsolódik a fém megjelenésével, a fémkorszakkal. Az elmúlt évezredek alatt rengeteg változáson fejlődésen ment keresztül, a lakatos szakemberek mindenkor az aktuális igényeket vették figyelembe munkájuk során. De mik a legfontosabb tulajdonságok, ha komoly pénzt szeretnél keresni ebben a szakmában.

Nem csak a papír számít

Természetesen fontos szempont a megfelelő szakképesítés de a gyakorlati tudás és a minőségi munka mégis sokkal fontosabb. Ennek meglétét a termékek és az elvégzett munka tesztelésével, leggyakrabban minőségellenőrzéssel lehet igazolni.

A fémgyártásban fontos a fizikai teljesítmény is, hiszen a hatalmas fémtárgyak emelgetéséhez jó erőben kell lenni.

Valamint – ha csapatban dolgozol, a jó kommunikációs készség is kulcsfontosságú. Az egyértelmű, egyenes beszéd nagy szerepet tölt be a hatékony munkavégzésben.

A legfontosabb tulajdonságok, amelynek a birtokában kell lenned, ha ezt a hivatást választod:

  • Fogékonyság a műszaki munkához
  • Remek fizikai kondíció
  • Jó kézügyesség
  • Gyakorlatiasság
  • Precíz, pontos munkavégzés

A kulcs a folyamatos fejlődés

Ha jó eredményeket szeretnél elérni lakatosként – azaz több pénzt keresni – akkor, mint a legtöbb hasonló munkát végzőnek, neked is nagy szükséged lesz a jó szem-kéz koordinációra.

A gyártási munkálatok nagyon nagy pontosságot igényelnek,  bizony nem árt egy kis reálos készség sem, hiszen a munka során olvasni és érteni is kell a műszaki rajzokat és kézikönyveket. A munkáltatók szívesen alkalmaznak olyanokat, akik igyekeznek folyamatosan fejleszteni a tudásukat, hiszen, ahogyan a jó pap, a jó lakatos is holtig tanul – igyekszik frissíteni kompetenciáit a legújabb technológiákról, ismeretekről, szabványokról… Így válik a legjobb szakemberből még jobb!

Jó munkatapasztalattal Te vagy a befutó

A fenti jellemzők megléte mellett, ha elég önálló vagy a munkában, több évnyi releváns munkatapasztalattal, a szakmai fortélyok ismeretével is rendelkezel, ráadásul a műszaki rajzolvasás sem okoz gondot, biztosan nyert ügyed van az álláskeresésben. Ezekkel a képességekkel egy nettó 500.000 Ft-os kereset itthon is simán összehozható.

Forrás: Tenor skillspanorama.eu vnmanpower.com youtube.com

Krisz