Egy sikeres üzleti vállalkozás esetében az információ az egyik legszükségesebb forrás a talpon maradáshoz. Az informácószerzés körébe beletartozik az új szakmai trendek naprakész ismerete, a piac alakulásának monitorozása – mondhatni percről-percre és nem utolsó sorban a konkurensek szemmel tartása. Nincs ez másként az autószerelő műhelyek piacán sem.

Mielőtt álruhába bújnál és beosonnál az egyik konkurensed műhelyébe puhatolózni ismerkedj meg egy hasznos eszközzel a konkurensek Facebook jelenlétének – azon belül is – a feladott hirdetéseinek monitorozásához. Mindez teljesen legálisan.

Beszédes hirdetések

Mit érdemes figyelni más cég hirdetésén? A rövid válasz: mindent. Először is nézd meg, hogy mi az ami éppen fontos neki, miről szól a hirdetése, hiszen pénzt költött annak népszerűsítésre. Megfigyelheted a gyakoriságot, a hirdetések verzióit. Ötletet meríthetsz a kreatív elkészítésére, szövegírásra, szóhasználatra, kulcsszavak felderítésére, képválasztásra stb. Rajtad, a kreativitásodon múlik, hogy milyen információkat nyersz ki végül és mit hasznosítasz belőle.

Hogyan működik?

A Facebook némileg átláthatóvá tette a felületén megjelenő hirdetéseket és nyilvánosan összekötötte azt a hirdetővel. Erre elsősorban a fake news terjedése elleni harc és a politikai, társadalmi hirdetések költéseinek nyomon követése miatt volt szükség. Kellemes mellékhatása, hogy így szemmel tarthatod a konkurenseid hirdetését is. Ezzel már korábban is kisérletezett a Facebook, ha nem is volt ez mindig széles körben ismert, nem olyan új dolog ez.

2020-ban viszont egy külön felüle nyílt meg, ahol kulcsszavak beírásával könnyedén megtalálhatod a téged érdeklő hirdetéseket.

A későbbi kommentviharok és kellemetlenségek elkerülése miatt végül úgy döntöttünk, hogy a saját magunk példáján keresztül mutatom be ezt az eszközt. De amint látni fogod, rendkívül egyszerűen használható és könnyen kipróbálható, így semmi perc alatt megtalálhatod azt ami érdekel. Könnyen adaptálhatod a saját témádra.

Az oldal linkjét lentebb majd megtalálod, előbb pár szó a használatáról.

Az oldal magyarul beszél, egyszerűen el fogsz igazodni rajta. Az első és a legfontosabb lépés, hogy az oldal közepe táján található “Kérdések, választások vagy politika” helyett válaszd a “Teljes körű keresés” lehetőséget. Ahogyan az imént említettem az első kategóriába sorolt hirdetéstípusok költési adatai mindig nyilvánosak, de mi most nem itt akarunk kutakodni.

A “Hirdetések keresése hirdető neve szerint” mezőbe írhatod a kiválasztott kulcsszót, például: Autósze…

Ja nem bocs, ezt akartam:

Rögtön az első helyen meg is jelentünk néhány, ugyanebben a témában jelen lévő szereplő társaságában. Mivel a Szakmunkablogon több szakmával is foglalkozunk és emiatt megjelenik néhány álláshirdetés is a Doktor Úron kívül mindkét szereplőt konkurenciának tekinthetjünk. És a további találatokra még nem is kattintottam…

Ki mit hirdet?

Mivel a Szakmunkasallasok.hu nem futtat Facebook hirdetést (jó tudni) azt hiszem a Profession.hu álláskeresőt megnézhetjük. Róluk többé-kevésbé mindenki hallhatott. Az az ötletem támadt, hogy mivel a Szakmunkablogon futnak hegesztő álláshirdetések érdemes leellenőrizni a nagyágyút, ott mi újság van ugyanezen a területen.

220 hirdetés, szép mennyiség, remélem hamar szerencsém lesz.

Bingó! Egy sor boldog stock photo modell után végre ott van! Valaki hegeszt. Viccet félre téve érdemes megfigyelni az összes hirdetésnél, hogy milyen szöveget, szóhasználatot, képet használnak. Például a rendszeresen visszatérő kép még ha bénának is tűnik – valószínűleg működik.

Automataváltó-olaj cserélő gép
Automataváltó-olaj cserélő gép

Közelebbről

Nem untatlak az információkkal amelyek számunkra ebben az esetben leszűrhetőek a hirdetés tartalmából de nyilván, ha majd a saját területeden kipróbálod ezt a kis eszközt – a hirdetés minden egyes eleme információt hordoz majd számodra a konkurensedről. Érdemes alaposan áttanulmányozni a címsort, szöveget, képet, a dátumot, gyakoriságot, éppen aktív vagy sem a hirdetés – mind sok-sok apró nyom.

Kellemes kémkedést!

Facebook Ads Library

Krisz