Frissen végzett lakatos vagy hegesztő vagy, esetleg már régóta dolgozol a szakmádban, ám most mégis váltani kell? Netalán a járvány miatt vesztetted el az állásodat és nem tudod, hogyan is indulj neki? Ez a cikk biztosan segíteni fog!

Ha még ötleted sincs, melyik pozíció lenne a megfelelő, hiába nyálaztad át az összes apróhirdetést és nézted meg mindegyik online álláshirdetést, úgy érzed elvesztél, akkor nincs is más hátra, mint megtalálni a megfelelő munkaerő-kölcsönzőt! Ott majd biztosan megtalálják neked a legtestreszabottabb pozíciót a lehetőségek közül, ráadásul az önéletrajzodat is átnézik.

Ezzel az első szűrőt ki is pipáltad, hiszen ma már mindenhol elvárás a fényképes, jól megszerkesztett önéletrajz. Ezen leginkább a szakmai tapasztalataidat vizsgálják majd át, negatív a megítélése, ha már több éve nem a szakmában dolgoztál, esetleg nagyon sok munkahelyed volt rövid idő alatt.

Az iskolai végzettség általában nem mérvadó, viszont hegesztők esetében elvárt lehet az élő minősítés is. Nem árt figyelni a megfelelő a fotóra: ne partyfotó legyen, egyedül szerepelj rajta, megfelelő ruházatban!

Ha az önéletrajzod alapján megfelelő jelölt vagy egy állás betöltésére, és a cég kiajánl, további próbatételek várnak rád: telefonos interjú, személyes interjú, majd próbamunka. Hogy egyről a kettőre juthass, nagyon fontos, hogy az önéletrajzodban a valós telefonszámodat add meg, ugyanis csak ezen érnek (vagy éppen nem érnek) majd el az állással kapcsolatban. 

Indulhat a beléptetés!

Ha sikeresen szerepeltél az interjún és a próbmunkán, következik a beléptetési folyamat, melynek során elkészül a hivatalos munkaszerződésed, tájékoztatód, amit alá is kell írnod. Ekkor át kell esned orvosi alkalmassági vizsgálaton, tűz-és balesetvédelmi oktatáson. A beléptetés során megkapod a szükséges védőfelszereléseket, bizonyos cégeknél a munkaruhádat, öltözőszekrényed, és ha szállás is jár a pozícióhoz, akkor az ehhez tartozó dolgokat is átadják neked. 

Később is fontos az odafigyelés

A munkáltató számára az egyik legrosszabb eshetőség a munkahelyi baleset… Ennek köszönhetően, ha szeretnéd, hogy az állásod biztos maradjon, nem elég a munkaidő és a határidők precíz betartása, fontos, hogy a baleseti kockázatot is minimalizálni tudd. Ezért mindig megfelelő védőruhában, védőcipőben dolgozz! Fontos a használatban lévő eszközök és mechanika megfelelő karbantartása, valamint az előírt és szükséges szünetek, pihenők beiktatása.

Fanni