A munkaerő-kölcsönzés egy elterjedt foglalkoztatási forma, melynek során a munkaerő nem a foglalkoztatóval köt szerződést, hanem egy harmadik féllel: a kölcsönbeadó céggel. Az elmúlt években hatalmas iparággá nőtte ki magát, már közel 200 ezer „lízingelt munkás” dolgozik a gyárakban. De hogyan is néz ki ez a gyakorlatban és mik az előnyei, hátrányai? Ezt vizsgálja következő írásunk.

Mi is az a munkaerő-kölcsönzés?

Munkaerő-kölcsönzésnek nevezzük, ha egy vállalat egy külsős HR céget bíz meg a toborzással. Ilyenkor a munkavállaók nem a megbízó cég állományába, hanem a HR céghez kerülnek bejelentésre. Tehát a munkaerő-kölcsönző cég intézi a papírmunkát, a fizetést, kezeli a szabadságokat és a kiléptetéseket, beléptetéseket. A megbízó vállalatnak tehát csak a munkával kell foglalkoznia, a pénzügyi és adminisztratív terheket leveszi a válláról a kölcsönző iroda.

A kölcsönzés jogi háttere

A munkaerő-kölcsönzés fogalmát és alapvető szabályait 2001-ben vezette be a Munka Törvénykönyvének (1992. évi XXII. tv.) XI. fejezete. Itt definiálták először a kölcsönzést és azt is meghatározták, hogy a jogokat hogyan kell egymás közt megosztaniuk a szerződő feleknek.  Az egyik legfontosabb különbég a hagyományos munkavállalói viszonyhoz képest, hogy a kölcsönvevőnél lévő kollektív szerződés elemei nem, vagy csak korlátozottan vonatkoznak a munkavállalóra. Kölcsönző iroda csak olyan szervezet lehet, amely szerepel a helyileg illetékes munkaügyi központnyilvántartásában, rendelkezik a megfelelő infrastruktúrával, szakértelemmel és pénzügyileg is biztosítja a megfelelő hátteret a vállalkozásnak.

A munkaerő-kölcsönzés cégeket érintő előnyei

A munkaerő-kölcsönzés gyors segítség azon cégek számára, akik megnövekedett munkaerő-igénnyel küzdenek – azaz kell a melós, legyen szó akár felnőtt, diák vagy éppen határon túli toborzásról. Ebben az esetben a foglalkoztató cégeknek nem kell bajlódnia a munkaviszony fennállása alatt az ügyintézéssel, bérszámfejtéssel, TB ügyintézéssel sem, ezt a kölcsönző cég vállaja fel és végzi. A munkaadó számára ez mindenképp előnyös, hiszen csökkennek az adminisztrációs feladatai és ezzel rengeteg idő szabadul fel. Ráadásul azt sem szabad elfelejteni, hogy azok a dolgozók, akik érzik, hogy a véleményük számít, sokkal motiváltabbak a munkájukban, és lojálisabbak a cég iránt.

Álláskeresőként ezért éri meg

Munkavállalói szempontból is nagy előnyökkel jár ez a foglalkoztatási forma, hiszen a kölcsönző cég folyamatosan odafigyel a dolgozókra, bármilyen kérdés vagy probléma esetén a rendelkezésre áll, és az ügyintézéssel sem maradnak többé egyedül! Ezzel a nagyfokú odafigyeléssel egyetlen nagyvállalat HR osztálya sem tud versenybe szállni.

Akadnak hátrányok is

Bár a munkaerő-kölcsönzésnek vitathatatlanul sok az előnye, azért akadnak hátrányai is. Ilyen például, hogy kölcsönzött munkaerőként nincs fix felmondási idő, így ez egy kicsit bizonytalanabb létforma. Illetve az is előfordulhat, hogy a cég kölcsönzött dolgozói és „saját” dolgozói között klikkesedés, konfliktusok alakulnak ki.

A kölcsönzés tehát – mint minden – negatívumokkal is jár, van, akinek imponál a nagyobb szabadság, mások kényszermegoldásként élik meg a helyzetet. Mindent összevetve az azonban biztos, ha igénybe vesszed egy munkaerő-toborzó cég segítségét munkavállalóként nagyobb odafigyelést és mindenre kiterjedő szakmai segítséget kaphatsz.

Krisz